tekeningen

De tekeningen in het dagboek ontstaan direct vanuit het kijken.

Elk dagboek bestaat uit een selectie tekeningen. Ze laten zien hoe ik naar mijn omgeving kijk, welke keuzes ik ter plekke maak en hoe ik deze binnen een korte tijd probeer vast te leggen.

Het potlood, inkt, wasco, balpen, papierstukjes en het kleine formaat nodigen mij uit om te spelen met de ontstane tekening.

schilderijen / olieverf op doek

[i]

H2oil biedt de mogelijkheid om water en olie te combineren. De verf kan met water verdund worden. Zowel transparant als pasteus werken is mogelijk. Meerdere doeken zijn meestal tegelijk in wording. Het werk komt planmatig tot stand.

Het olieverfwerk ontstaat vanuit een idee in tegenstelling tot mijn dagboektekeningen.

Thema als kas, huis, vogel, komen regelmatig terug in mijnwerk.
Ze zijn geen doel, eerder een aanleiding om serieel te werken.

Ook maak ik gebruik van tegenstellingen bijv. plat naast ruimtesuggestie, abstract naast figuratie, dekkend naast doorzicht.


home sweet home

'We wonen allemaal wel ergens'

In de serie met het huis als uitgangspunt staat het onderwerp vast.
Philip Akkerman: "Als het onderwerp vast staat kan het avontuur beginnen".

Ik zoek de spanning tussen het bekende en het vervreemdende.
Het werk beweegt heen en weer tussen realistisch en niet realistisch.

De onbestemdheid van de plek creeert ruimte voor de fantasie en persoonlijke associaties van de kijker. Is het een plek die je kent? Roept de plek herinnering op?
Het huis lijkt een doodgewoon gegeven maar door deze te bewerken ontstaat er een afwijkend beeld van de werkelijkheid. De kijker maakt zijn of haar eigen verhaal..

klein ruimtelijk werk

Het ruimtelijk werk is veelal gemaakt van restmateriaal. Restmateriaal is gevonden materiaal; van fietsband tot ijzeren ringetje.

Materialen worden gecombineerd zodat een nieuw object ontstaat. Door te associëren en te spelen met bestaande (afgebroken) en gemaakte vormen hoop ik een juiste combinatie te vinden wat 'een nieuw beeld’ kan opleveren. Wat er was, is niet meer. Het nieuwe beeld krijgt een andere betekenis.


Regelmatig maak ik gebruik van rubber (binnenband fiets). Het materiaal is stroef, elastisch, zwart en huidachtig. Het rubber biedt mogelijkheden om te knopen, knippen, binden en om vormen mee te bedekken. Het doet een appèl op het fysieke.